Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

15% lentekorting met code: 𝐋𝐄𝐍𝐓𝐄𝟏𝟓 🌷15% lentekorting met code: 𝐋𝐄𝐍𝐓𝐄𝟏𝟓 🌷

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

15% lentekorting met code: 𝐋𝐄𝐍𝐓𝐄𝟏𝟓 🌷15% lentekorting met code: 𝐋𝐄𝐍𝐓𝐄𝟏𝟓 🌷

Door Arvid, 9 september 2022

iPhone 14 (Pro) officieel aangekondigd: Wat is er nieuw?

Tijdens het Apple-Event van 7 september is de iPhone 14 officieel aangekondigd. In deze blog gaan we kijken wat er nieuw is aan de opvolger van de iPhone 13. 

iPhone 14 modellen

Zoals al eerder gespeculeerd was, zal de 14-serie geen iPhone Mini kennen. De iPhone 13 Mini verkocht blijkbaar niet goed genoeg om voor een opvolger te zorgen. De iPhone Mini was de laatste dedicated kleine smartphone op de markt, dus hoe dan ook zullen we deze versie missen.

Vooral omdat wij de opvolger, de iPhone 14 Plus, niet zo spannend vinden. De iPhone 14 Plus is een grotere versie van de iPhone 14, met dezelfde inhoud maar een groter scherm dus. De grotere kast zorgt wel voor een grotere batterij, maar al met al is de iPhone 14 Plus een onnodige upgrade over de iPhone 14.

iPhone 14 vs iPhone 14 Plus
De iPhone 14 en de iPhone 14 Plus

Naast de iPhone 14 en iPhone 14 Plus kunnen we ook weer genieten van de Pro-modellen. Dit jaar zullen dat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zijn. De iPhone 14 Pro modellen komen met veel verbeteringen, zoals een notchless ontwerp en een nieuwe set camera's, later hier meer over.

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zullen ook beschikken over de nieuwe A16 Bionic chipset van Apple. Deze nieuwe chip zal je een grote en bruikbare performance boost geven over de A15 Bionic chip die je vind in de iPhone 14 en iPhone 14 Plus. 

Chipsets: A15 Bionic vs. A16 Bionic

iPhone Chipsets: A15 Bionic vs. A16 Bionic

Voor het eerst in de geschiedenis van de iPhone zullen de verschillende modellen ook met verschillende chipsets komen. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus krijgen de A15 Bionic chipset, terwijl de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max de nieuwe A16 chipset onder de motorkap hebben. 

Dit is een grote verandering voor Apple, en maakt het ook zeer relevant om deze twee chips naast elkaar te leggen voor een vergelijking. Tenslotte kan het verschil tussen de twee chipsets ook de doorslag maken tussen welke nieuwe iPhone 14 je aanschaft.

De nieuwe A16 chip wordt gebouwd op een structuur van 4 nanometer, in plaats van de 5 nanometer die de A15 chip hanteert. Dit zorgt ervoor dat er meer kracht in de chip gestopt kan worden, zo’n 16 miljard transistoren in totaal. De A16 chip zal dus sneller en efficiënter werken dan zijn voorganger. 

iPhone Chipset A16 Bionic

Het is natuurlijk wel logisch dat de Pro-modellen sneller en efficiënter werken dan de reguliere modellen. Gelukkig is er ook goed nieuws voor de reguliere iPhone 14 modellen die de A15 chip ontvangen: Dit is namelijk de A15 chipset van de iPhone 13 Pro, iets wat je in eerste instantie niet kan aflezen aan de naam.

Dit zorgt ervoor dat ook de iPhone 14 en iPhone 14 Plus wat sneller zullen werken dan de iPhone 13 en iPhone 13 Mini. De uiteindelijke specificaties hangen nog af van het werkgeheugen (RAM), maar Apple is hier zoals altijd nog even stil over. 

Nieuwe camera’s

De iPhone 14 en iPhone 14 Plus behouden de camera’s van de iPhone 13, war er voor zorgt dat alle aandacht gericht is op de nieuwe camera’s van de iPhone 14 Pro en Pro Max. 

Het verschil tussen de camera’s van de basismodellen en de camera’s van de Pro is nog nooit zo groot geweest. De nieuwe 48 MP 24mm groothoeklens op de iPhone 14 Pro is een flinke verbetering ten opzichte van de basismodellen, en de vorige generatie.

iPhone 14 Pro groothoeklens 24mm
Het nieuwe camera-eiland op de iPhone 14 Pro.

Dankzij nieuwe software (de quad-pixel-technologie) wordt de 48 MP door vieren gedeeld dankzij een machine-learning algoritme. Je krijgt hierdoor toch een 12 MP foto, maar met hogere kwaliteit en betere foto’s in het donker. Wanneer je deze technologie uitschakelt kun je volledige 48 MP foto’s schieten.

Wat wél voor alle modellen verbeterd is de nieuwe selfie-camera, die op alle modellen nu met een autofocus komt. Ook de selfie-camera zou betere prestaties moeten hebben in het donker dankzij de nieuwe Photonic Engine software. 

iPhone 14 pro camera autofocus
4K foto van de iPhone 14 Pro

Batterij

De batterij krijgt een kleine boost in de nieuwe iPhone 14 lineup. Vooral de iPhone 14 Plus, die een groter formaat heeft dan de gewone iPhone 14, heeft meer plek voor de batterij. Hieronder zie je een overzicht van de verwachte batterijduur.

Model

Batterijduur tijdens video

iPhone 14

20 uur

iPhone 14 Plus

26 uur

iPhone 14 Pro

23 uur

iPhone 14 Pro Max

29 uur

Hiermee beloofd Apple de batterijduur met zo’n 1 uur te verbeteren voor alle modellen ten opzichte van de iPhone 13. De iPhone 14 Plus heeft natuurlijk nog geen voorganger om mee te vergelijken, maar gaat tot wel 7 uur langer mee dan de reguliere iPhone 13. 

iPhone 14 Plus modellen

iPhone 14 ontwerp  

Het was al eerder bekend dat de iPhone 14 veel zou gaan lijken op de iPhone 13, een hoekige kast met een groot camera-eiland achterop. Er zijn enkele noemenswaardige veranderingen tussen de iPhone 13 en iPhone 14 als het gaat om het ontwerp. Zo is er nu eindelijk uitsluitsel over de notch, de befaamde inkeping aan de bovenkant van het scherm.

De concurrenten van Apple zijn er al jaren uit, meestal worden de speaker en selfie-camera netjes verwerkt tot kleine uitsparingen in het scherm. Tot de iPhone 13 bleef Apple toch bij een ‘notch’-ontwerp, waar de speaker en camera verwerkt zitten in een grotere uitsparing. 

Volgens de geruchten zou deze notch wel eens kunnen verdwijnen, en dat is dus ook het geval. De grote notch maakt plaats voor een ‘Dynamic Island’ binnen het scherm… voor de Pro-modellen. 

iPhone 14 Pro nothcless

Apple heeft dit nieuwe ontwerpdetail dus niet doorgevoerd voor de iPhone 14 en iPhone 14 Plus, deze zullen het moeten doen met een ouderwetse Notch. Zeker gezien de flink hogere prijs vinden wij dit detail een gemiste kans voor Apple, vooral omdat dit nieuwe ‘Dynamic Island’ misschien wel een van de spannendste nieuwe functies is van de iPhone 14 Pro. 

Met een nieuwe iPhone komen natuurlijk ook nieuwe kleuren. De iPhone 14 en iPhone 14 Plus zijn verkrijgbaar in vijf kleuren, de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max in vier. Vooral de nieuwe (product)RED kleur van de iPhone 14 en Plus, en de Dieppaars van de iPhone 14 Pro en Pro Max spreken ons aan. 

iPhone 14 kleuren
De kleuren van de iPhone 14 en iPhone 14 Plus: Blauw, Paars, Middernacht, Sterrenlicht, en (product)RED.

Dynamic Island

Het nieuwe ‘Dynamic Island’ van de iPhone 14 Pro en Pro Max klinkt misschien als een mooie naam voor een balkje bovenin het scherm, maar tijdens de presentatie werd al snel duidelijk dat deze functie meer is dan alleen een ontwerpkeuze. 

iPhone 14 pro Dynamic Island balkje

Dit balkje, wat als vervanger dient van de ‘notch’, kan namelijk in allerlei vormen veranderen bij gebruik van verschillende apps. Ook bijvoorbeeld wanneer je gebeld wordt zal het Dynamic Island veranderen in een groter balkje waar je kunt zien wie je belt. 

Het Dynamic Island is ook nog eens interactief, wat inhoud dat je er op kunt tikken en slepen om bepaalde functies te voltooien. Wordt je gebeld? Dan zie je dus niet alleen wie er belt, maar je kunt op het Island tikken om op te nemen. Als je een berichtje ontvangt, kun je op het Dynamic Island tikken om het bericht te openen en te reageren. 

Al met al dus een top staaltje User Interface design wat we niet hadden verwacht, en wat de iPhone 14 Pro en Pro Max echt zullen onderscheiden van de concurrentie. 

Prijs valt flink hoger uit

Wat we ook niet hadden verwacht was de flinke prijsverhoging die aangekondigd werd door Apple tijdens het evenement. De geruchten gingen al uit van een prijsverhoging, maar zó hoog had niemand verwacht. 

De iPhone 14 wordt dus fors duurder, zonder dat er veel spectaculaire veranderingen komen. Het is alweer een tijd geleden dat iPhone de prijs van de modellen verhoogt, de laatste keer was in 2017. 

De prijzen van de iPhone 14 en iPhone 13 vergeleken:

iPhone 14

€ 1019

iPhone 13 Mini

€ 809

iPhone 14 Plus

€ 1169

iPhone 13

€ 909

iPhone 14 Pro

€ 1329

iPhone 13 Pro

€ 1159

iPhone 14 Pro Max

€ 1479

iPhone 13 Pro Max

€ 1259

iPhone 14 ontwerp

Wanneer komt de iPhone 14 uit?

Ondanks eerdere geruchten dat de iPhone 14 geen leveringsproblemen zou hebben, blijkt het toch dat sommige modellen niet direct beschikbaar zullen zijn. Alle vier de modellen gaan vandaag (vrijdag 9 september) in de voorverkoop.

Release date van iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, en iPhone 14 Pro Max in Nederland:

iPhone 14

16 september 2022

iPhone 14 Plus

7 oktober 2022

iPhone 14 Pro

16 september 2022

iPhone 14 Pro Max

16 september 2022

De iPhone 14, iPhone 14 Pro, en iPhone 14 Pro Max komen dus wel al snel, op 16 september 2022. De iPhone 14 Plus laat nog even op zich wachten. Deze zul je vanaf 7 oktober 2022 kunnen kopen in Nederland. 

Conclusie

Vooral de iPhone 14 Pro en Pro Max krijgen wat mooie upgrades vergeleken met de iPhone 13, met een aantal nieuwe camera’s en een A16 Bionic chipset. De nieuwe iPhone 14 Plus vervangt de iPhone 13 Mini, maar wordt wel vertraagd geleverd. De prijzen vallen flink hoger uit dan verwacht, dus de vraag is of de upgrade het waard is, of dat de iPhone 13 toch nog relevant zal blijven. 

Weet jij al welke je gaat pre-orderen? Vergeet niet om een beschermend hoesje te bestellen voor de iPhone 14. Hieronder zie je de links naar ons aanbod:

Meest gestelde vragen

Wat wordt de prijs van de iPhone 14?
De iPhone 14 is verkrijgbaar vanaf 1019 euro. De iPhone 14 Plus is verkrijgbaar vanaf 1169 euro. Voor de iPhone 14 Pro en Pro Max moet je dieper in de buidel tasten: deze kosten vanaf 1329 euro en 1479 euro respectievelijk. 

Wat kost de iPhone 14 Pro Max?
De iPhone 14 Pro Max is verkrijgbaar vanaf 1479 euro. Dit is ruim 200 euro meer dan je voor de iPhone 13 Pro Max betaalde. 

Is de iPhone 14 al uit?
De iPhone 14 is op 7 september aangekondigd. Vanaf 9 september kun je de iPhone 14 bestellen. Op 16 september liggen de iPhone 14, iPhone 14 Pro, en iPhone 14 Pro Max in de winkel. De iPhone 14 Plus is vertraagd en komt op 7 oktober. 

Welke iPhone komt uit in 2022?
In 2022 zal Apple de nieuwe iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, en iPhone 14 Pro Max lanceren. 

Welke iPhones verdwijnen?
Dit jaar zal er geen iPhone Mini meer worden gemaakt. Deze wordt vervangen door de iPhone 14 Plus, eigenlijk het tegenovergestelde van een Mini. Dit is de reguliere iPhone 14 maar dan met een groter scherm en grotere batterij. 

Hoeveel daalt prijs iPhone?
De iPhone 13 is na de aankondiging van de iPhone 14 nog niet in prijs gedaald. Wel is de iPhone 13 goedkoper nadat er een prijsstijging voor de iPhone 14 is doorgevoerd. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »