Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede hoesjeKrijg automatisch 50% korting op het tweede hoesje

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede hoesjeKrijg automatisch 50% korting op het tweede hoesje

Door Johnno van den Brink, 9 december 2021

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro: alle verschillen

De grootst merkbare verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 13 Pro zijn het 120Hz display, de dual vs triple camera lens en het verschil in RAM werkgeheugen (resp. 4 en 6 GB RAM). De behuizing van de iPhone 13 bestaat uit aluminium, de 13 Pro is gemaakt van roestvrij staal.

De laatste jaren staan de Pro en Pro Max serie bekend om hun betere camera capaciteit. De kostbare camera heeft een groot aandeel in het prijsverschil van de iPhone 13 vs iPhone 13 Pro.

Uiterlijk, design, afmetingen & gewicht

Een opmerkelijk verschil tussen de iPhone 13 en iPhone 13 Pro is het materiaal van de behuizing. De iPhone 13 heeft een aluminium behuizing waar de iPhone 13 Pro een roestvrij stalen behuizing heeft. Om precies te zijn noemt Apple deze twee varianten: "aerospace-grade aluminum" en "surgical-grade stainless steel".

Beschikbaarheid kleuren

De iPhone 13 is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

  • Zwart (middernacht)
  • Wit (sterrenlicht)
  • Blauw
  • Roze
  • Rood

De iPhone 13 Pro is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

  • Zilver
  • Goud
  • Donkergrijs (Grafiet)
  • Lichtblauw (Sierra blue)

Voor beide modellen zijn andere kleuren beschikbaar, ook dit heeft te maken met het verschil in materiaal waar de behuizing uit bestaat. 

Afmetingen en gewicht iPhone 13 vs iPhone 13 Pro

De iPhone 13 en iPhone 13 Pro hebben identieke afmetingen. Beide zijn ze 146.7mm lang, 71.5mm breed en 7.7mm dik. De iPhone 13 Pro is wel zwaarder dan de iPhone 13. De iPhone 13 weegt 174 gram en de iPhone 13 Pro 204 gram.

Hardware, keiharde kwaliteitsverschillen

De iPhone 13 en 13 Pro lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, maar hebben aan de binnenkant ook een aantal verschillen die we aan het licht brengen. Ook benoem ik een aantal gelijkenissen om goed te begrijpen waar de verschillen wel en niet zitten. 

2 hardware verschillen:

Beschikbare opslagcapaciteit

De iPhone 13 heeft 3 verschillende uitvoeringen: 128 GB, 256 GB en 512 GB. De iPhone 13 Pro doet hier nog een stapje bovenop. De iPhone 13 pro heeft 4 verschillende uitvoeringen: 128 GB, 256 GB, 512 GB én 1 TB opslagcapaciteit. 

Werkgeheugen (RAM)

De iPhone 13 Pro heeft meer werkgeheugen dan de iPhone 13. Dit is ook nodig om het betere display en de betere camera in soepel te laten werken. De iPhone 13 maakt gebruik van 4 GB RAM, in de iPhone 13 Pro zit 6 GB RAM werkgeheugen verwerkt. 

3 hardware gelijkenissen:

5G en Dual eSim

Zowel de iPhone 13 als iPhone 13 Pro hebben de mogelijkheid om van 5G gebruik te maken. Ook heb je met beide toestellen de optie om een eSim te gebruiken.

Dual eSim houdt in dat je 1 eSim abonnement kunt gebruiken i.c.m. een fysieke nano simkaart óf 2 eSim abonnementen zonder fysieke simkaart. 

Processor en GPU

Deze twee hi-end smartphones maken allebei gebruik van de Apple A15 Bionic chipset. De verwerkte GPU heeft nog wel een klein verschil. De iPhone 13 GPU gebruikt 4 cores, de GPU van de iPhone 13 Pro draait op 5 cores. Wel gebruiken ze beide dezelfde GPU, dus het verschil zal niet direct merkbaar zijn.

Geluid en speakers

De gehele iPhone 13 serie maakt gebruik van dezelfde speakers. Ook wordt de functie voor stereo geluid weer hervat. Kijk je een filmpje horizontaal? Dan worden links en rechts goed van elkaar onderscheiden door de speaker aan de onderkant te gebruiken i.c.m. de speaker bovenaan. 

Display specs

Apple iPhone 13 en 13 Pro beeldscherm verschillen promotion

De iPhone 13 Pro is uitgerust met de speciale ProMotion techniek waardoor de Pro een hoge refresh rate van 120 Hz aan kan. Hiervoor is ook de 6GB aan werkgeheugen nodig. Een snellere verversingssnelheid zorgt voor een soepele overgang van beelden. 

Door de snellere refresh rate van ProMotion gaat de batterij wel sneller leeg. De smartphone moet namelijk twee keer zoveel beelden laten zien dan een telefoon zonder ProMotion 120Hz. Apple heeft de accu van de Pro opgeschaald om dit te compenseren.

Verschillen in camera's

De verschillende camera-setup geeft het grootste prijsverschil tussen de iPhone 13 en iPhone 13 Pro. De Pro versies van Apple smartphones hebben al een aantal jaar een verbeterde camera, hier ligt dan ook de marketing focus op. 

Dual en Triple camera

Een duidelijk zichtbaar verschil zie je aan de achterkant. De iPhone 13 maakt gebruik van 2 camera's, de iPhone 13 Pro heeft er drie. De extra telelens op de iPhone 13 Pro maakt inzoomen zonder kwaliteitsverlies mogelijk. 

Optische zoom

Door de combinatie van camera's kan de iPhone 13 Pro tot 6x optisch zoomen waar de iPhone 13 maximaal 2x optische zoom heeft. 

LiDar sensor (scanner)

LiDar scanner iPhone 13 Pro

Een LiDar sensor wordt soms ook wel "3D laser scanner" genoemd omdat het de omgeving in 3D in kaart brengt en hier de diepte van de foto op aanpast. Zo wordt er beter onderscheidt gemaakt tussen dichtbij en veraf, dit wordt weer verwerkt in de foto. De iPhone 13 Pro heeft een LiDar sensor, de iPhone 13 niet.

Apple ProRes opnemen

ProRes is een Apple techniek voor hogere resoultie video opnames. De iPhone 13 Pro ondersteund de ProRes techniek en kan hierdoor opnames in HDR maken (HLG of SDR). De iPhone 13 ondersteund geen ProRes opnames. 

Apple ProRaw fotograferen

Je kunt een foto maken met de Apple ProRaw techniek. Hiermee wordt veel data (nog) niet gecomprimeerd omdat je van te voren weet dat je de foto gaat bewerken. De foto is beter te bewerken omdat veel informatie nog niet is gecomprimeerd. Je kunt op deze manier meer spelen met de kleur, witbalans en belichten op een foto. 

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro: Batterij Capaciteit

Over de batterij kunnen we kort zijn. De iPhone 13 Pro heeft een grotere batterijcapaciteit en gaat ook langer mee dan de iPhone 13. Apple zwijgt zelf altijd over de exacte capaciteit van hun smartphones. Eigenlijk doet dit er ook niet toe, het gaat erom hoe lang die mee gaat! 

Apple geeft aan dat de iPhone 13 Pro tot 22 uur achter elkaar video's kan blijven afspelen, de iPhone 13 kan tot 19 uur video's afspelen. 

Dit is enigszins opmerkelijk aangezien de iPhone 13 Pro met de ProMotion 120Hz een stuk meer batterij zou moeten verbruiken. Toch hebben ze de techniek aangepast om de batterijduur van de 13 Pro te verlengen t.o.v. de iPhone 13.

Wat zit er in de doos van de iPhone 13 (Pro)?

De doosjes van de iPhone 13 zijn compacter geworden. Dit zit er in de doos van de iPhone 13:

  • Telefoon
  • Oplaadkabel (Lightning naar USB - C) 
  • Documentatie
  • Simkaart verwijder pinnetje
  • Apple Sticker

Wat zit er NIET in de doos van de iPhone 13 (Pro)?

  • Adapter
  • Oordopjes
  • Lightning naar 3.5mm jack adapter
  • Hoesje of screenprotector

In voorgaande series zaten enkele van deze producten wel in de doos van de iPhone. Inmiddels probeert Apple ruimte in het doosje te besparen om de doosjes kleiner te maken. Zo wordt er ruimte bespaard en hoeft er minder verscheept te worden.

Gelukkig hebben wij een ruim assortiment aan iPhone 13 hoesjes of iPhone 13 Pro hoesjes

Conclusie

Wat vond je van deze vergelijking van de iPhone 13 vs iPhone 13 Pro? Alle merkbare verschillen tussen deze twee iPhones hebben we op een rij gezet in de hoop jou beter te kunnen informeren voor je de telefoon aanschaft. 

Het verschil in prijs van de iPhone 13 Pro in verhouding met de iPhone 13 zit hem vooral in de betere cameratechniek, steviger materiaal en verbeterde hardware. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden