Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

15% KORTING MET DE CODE: LENTE15% KORTING MET DE CODE: LENTE

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

15% KORTING MET DE CODE: LENTE15% KORTING MET DE CODE: LENTE

Door Estelle, 20 september 2021

iPhone 12 VS iPhone 13

Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt om een keuze te maken als het gaat om het kopen van een nieuwe smartphone. Helemaal als je een nieuwe iPhone wilt, want Apple komt steeds maar weer met nieuwe iPhones op de markt.

Sinds kort hebben ze de iPhone 13 onthuld, maar voor je het weet brengen ze alweer de iPhone 14 uit. In deze blog vertellen we je waarom de iPhone 13 een leuke update is van de iPhone 12, want het toestel heeft namelijk een krachtigere processor, nieuwe camerafuncties, langere accuduur en nog veel meer. Toch snappen we wel dat er een twijfel kan ontstaan zodra je het prijskaartje ziet van de de nieuwe Apple parel, want de iPhone is een stukje duurder dan zijn voorganger. Wij gaan je helpen met het maken van een keuze, want wij vertellen je de zes belangrijkste verschillen dus lees je mee?

Design

We beginnen als eerst met het design van beide toestellen, want als je ze naast elkaar legt zie je eigenlijk bijna geen verschillen. Beide toestellen hebben vlakke zijkanten en dezelfde schermformaat, namelijk 6,1-inch. Voor de scherpe opletters onder ons is er wel één verschil te zien, want de notch (het gedeelte boven van het scherm waarin de selfiecamera zit) is een stuk kleiner. Zeker een verbeterpunt voor de notch-haters en daarnaast heb je ook meer schermruimte. Ook is de iPhone 13 iets dikker, maar dit merk je niet hoor. 

De afmetingen van beide toestellen zijn:

iPhone 12: 146,7 mm (hoogte) x 71,5 mm (breedte) x 7,4 mm (dikte)
iPhone 13: 146,7 mm (hoogte) x 71,5 mm (breedte) x 7,65 mm (dikte)

De iPhone 13 heeft dus een andere camera en afwijkende afmetingen in verhouding met de iPhone 12. Je kunt dus ook geen iPhone 12 hoesje gebruiken voor een iPhone 13. Kijk daarvoor naar specifieke iPhone 13 hoesjes

Batterijduur

De batterijcapaciteit van de iPhone 13 is flink opgerekt ten opzichte van zijn voorganger. Dit is dus een belangrijk verschil tussen de iPhone 13 en iPhone 12. De batterij houdt het namelijk gemiddeld 2,5 uur langer vol dan die van de iPhone 12. Daarnaast gaat het opladen van de accu even snel via de Lightning-poort. De iPhone 13 beschikt dus niet over een usb-c poort.

Batterijcapaciteit van de iPhone 13 vs iPhone 12

  • iPhone 13: 3227 mAh
  • iPhone 12: 2815 mAh

Zowel de iPhone 12 als de iPhone 13 kunnen draadloos worden opgeladen. Uiteraard is bekabeld nog steeds iets sneller. Bekijk onze iPhone 13 accessoires of iPhone 12 accessoires voor alle beschikbare Apple opladers. 

Camerafuncties

Beide smartphones hebben twee camera's op hun achterzijde, namelijk een hoofdcamera en een ultragroothoeklens. De ultragroothoeklens van de iPhone 13 is een stuk beter geworden, want hij laat ten opzichte van zijn voorganger 47% meer licht binnen. Daarom maakt de iPhone 13 betere foto's bij weinig licht en zijn de foto's dan ook scherper en helderder. 

Ook hebben beide smartphones overeenkomsten als het gaat om de camerafuncties. Zo hebben ze allebei een Nachtmodus en een Portretmodus. Wel heeft de nieuwe Apple parel een betere beeldstabilisatie, dus wanneer je beweegt zullen de foto's minder snel onscherp worden. Daarnaast heeft de iPhone 13 ook nieuwe camerafuncties, zoals Cinematic Mode. Hiermee neem je video's op met scherptediepte-effect. Je kan deze functie vergelijken met Portretmodus. Ook beschikt de iPhone 13 over de Fotografische stijlen, dit zijn slimme filters die ervoor zorgen dat de huidtinten niet meekleuren bijvoorbeeld. Het laatste puntje van de camera's van de iPhone 13 is dat hij de Slimme HDR 4 ondersteunt, waardoor de software dus mensen herkent en elk persoon een eigen huidtint, belichting en contrast geeft. 

Scherm

Beide toestellen beschikken over een oled-scherm, ook wel Super Retina XDR-display genoemd. De schermen hebben beide een resolutie van 2532 bij 1170 pixels met een pixeldichtheid van 460 ppi, waardoor de schermen bijna identiek aan elkaar zijn. Maar toch weet Apple weer wat extra's aan te bieden als het gaat om de iPhone 13, want de maximale helderheid van de nieuwe smartphone is beter. Bij de iPhone 12 was hij namelijk 625 en bij de iPhone 13 800 nits. Je merkt dit vooral als je op vakantie bent en de zon lekker fel schijnt. De iPhone 13 zorgt ervoor dat je ten alle tijden al jouw appjes kunt lezen. 

De iPhone 13 heeft net als de iPhone 12 nog steeds een 60Hz-scherm, maar de duurdere iPhone 13 Pro en Pro Max beschikken wel over de ProMotion-display. Hierdoor worden video's vloeiend getoond met een ververssnelheid van 120HZ. Hierover beschikt de iPhone 13 helaas niet. 

Processor 

De nieuwste processor van iPhones hebben de A15 Bionic-chip, dit is de snelste smartphonechip tot nu toe op de markt. De iPhone 13 beschikt echter nog over de A14 Bionic-chip, maar het verschil tussen beide chips is klein. Ze beschikken namelijk allebei over een 6-core en een 4-core gpu. De A15 Bionic-chip rekent toch wel wat sneller berekeningen uit, maar het snelheidsverschil is nauwelijks merkbaar. De A15 Bionic-chip is daarentegen wel wat beter voor de duur van je batterij, maar verder zijn de verschillen niet zo groot. 

Prijs

Het verschil tussen de vanafprijs beide toestellen verschilt met 100 euro. De goedkoopste iPhone 12 heeft een opslagcapaciteit van 64GB, terwijl de goedkoopste iPhone 13 een opslag heeft van 128GB. Het dubbele dus. Bij de goedkoopste iPhone 13 heb je dus al meer ruimte voor foto's, video's en apps. Als het gaat om de opslag van de toestellen, dan scheelt de prijs maar 50 euro. Dat is misschien wel een punt waarbij je uiteindelijk toch kiest voor de iPhone 13, omdat je meer ruimte hebt. 

Dit zijn de prijzen van de verschillende iPhones:

iPhone 12 64GB809 euro
iPhone 12 128GB859 euro
iPhone 12 256 GB979 euro
iPhone 13 128GB909 euro
iPhone 13 256GB1029 euro
iPhone 13 512GB1259 euro

Welke iPhone kies jij?

Hopelijk heb je wat gehad aan onze blog en is het maken van een keuze makkelijker voor je. Voor welke iPhone ga je? Laat het ons hieronder weten! Vergeet ook zeker niet voor extra bescherming van je nieuwe telefoon een iPhone 12 hoesje of iPhone 13 hoesje te gebruiken. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden