Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Giovanny, 23 december 2022

Face ID werkt niet

Soms wil je gebruik maken van Face ID en dan staat er dat je je code moet invoeren om je telefoon te kunnen ontgrendelen. Soms is de optie er niet eens om Face ID te gebruiken terwijl je zeker weet dit wel ingesteld te hebben.

In deze blog zetten we op een rijtje wat je kunt doen als je Face ID niet werkt. 

Face ID werkt niet: oplossingen

Controleer de Face ID instellingen 

Voordat je ergens ver een oplossing gaat zoeken is het belangrijk om altijd eerst even de instellingen na te lopen. Als je reset Face ID’ ziet staan betekent het dat je Face ID al hebt ingesteld, zo niet? Dan moet je dat nog doen.

Controleer ook of je Face ID toestaat gebruikt te worden bij je Apple Wallet en Apple Pay, iTunes, App Store, het automatisch invullen van wachtwoorden en andere apps.

Controleer of Face ID beschikbaar is voor derde partij apps

Derde partij apps zoals bank apps en spelletjes hebben soms Face ID nodig om in te loggen. Wanneer je een app geen toestemming geeft om Face ID te gebruiken, krijg je geen nieuw verzoek van de app in kwestie. In de instellingen van de app zelf vind je ook geen optie om Face ID configuratie weer te activeren, dit moet dan in de instellingen.

Maak de Face ID sensor schoon

Het kan zo zijn dat de Face ID sensor op je telefoon vies is. Je kunt het heel eenvoudig schoonmaken door er met een zacht doekje met een beetje vocht overheen te gaan. Je sensor wordt vies door het bellen, of wanneer je er met je vingers overheen gaat. Een hoesje en screen protector van laag kwaliteit helpt ook niet, bekijk daarom een goed passend iPhone hoesje en iPhone screenprotector in ons assortiment.

Zorg ervoor dat je je gezicht niet blokkeert

Afhankelijk van je iPhone toestel kan het zo zijn dat Face ID niet werkt als je een mondkapje, sjaal of iets anders op of om hebt. Daarom bracht Apple met de iOS 15.4 update (inmiddels zijn we al bij de iOS 16.2 update) de optie: Face ID met masker, om deze functie te kunnen gebruiken moet je minimaal een iPhone 12 hebben.

Herstart je iPhone

Eén van de meest simpele oplossingen om ervoor te zorgen dat Face ID weer gaat doen wat het moet doen is door je iPhone opnieuw op te starten. Wanneer je je iPhone eenmaal uit hebt gedaan houdt hem dan nog een minuut uit. Wanneer je je iPhone een minuutje de tijd geeft stoppen alle Face ID sensoren in de tussentijd. Als je je telefoon hierna weer aan doet zou je Face ID het weer moeten doen.

Face ID werkt niet na vervangen scherm

Wanneer je je scherm hebt laten vervangen met een onorigineel Apple beeldscherm en je Face ID werkt niet, kan het zo zijn dat er een verbindingskabel die vast hoort te zitten aan het scherm om Face ID goed te laten werken niet goed vast zit. Het kan ook zo zijn dat de kabel beschadigd is. Ben je ervan overtuigd dat dit het probleem is kan je je iPhone het best naar een Apple store brengen.

Voeg een nieuw gezicht toe

Voeg een nieuw gezicht toe van jezelf met een andere look. Bijvoorbeeld één met een bril en één zonder een bril. Zo zorg je ervoor dat er genoeg mogelijkheden zijn voor je iPhone om je te kunnen herkennen.

Om een nieuw gezicht toe te voegen doe je het volgende: open Instellingen > ga naar Face ID en toegangscode. Vul je toegangscode in > tik op configureer een ander uiterlijk. Je kunt nu een ander uiterlijk toevoegen.

Update je iPhone

Draait je iPhone op een oude software versie? Doe dan de laatste software update, momenteel is dat iOS 16.2. Eerder schreven we een uitgebreide blog over nieuwe iOS 16.2 functies.

Stel Face ID opnieuw in

Het is vervelend om opnieuw te doen maar er is een grote kans dat je Face ID het weer doet wanneer je je Face ID opnieuw instelt. Ga naar Instellingen > tik op Face ID en toegangscode > tik op stel Face ID opnieuw in > tik op Face ID configureren om Face ID opnieuw in te stellen.

Reset je iPhone

Een volledige reset wil in sommige gevallen ook nog werken. Vergeet voordat je je iPhone terugzet naar de fabrieksinstellingen niet om een back up te maken van je gegevens.

Je iPhone resetten doe je op de volgende manier:

Neem contact op met Apple Support

Heb je je iPhone kort voordat Face ID begon te stoppen met werk laten vallen? Dan heb je misschien fysieke problemen met de Face ID sensor. Hierdoor crasht het telkens, is het niet beschikbaar of werkt het gewoon helemaal niet. Hetzelfde geldt voor wanneer je iPhone waterschade heeft opgelopen.

Meest gestelde vragen

Kan je Face ID kapot gaan?

Face ID zelf kan niet kapot, maar wel de benodigde hardware die in je iPhone zit. Na stoot-, val- of waterschade is er weinig wat je zelf kunt doen als de bovenstaande oplossingen niet werken. We raden je dan aan een Apple store te bezoeken.

Hoeveel Face ID’s kan je registreren?

Face ID kan twee gezichten registreren. Twee van jezelf, waarvan één met een alternatief uiterlijk of één van jou en partner bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »