Wat is een dual-sim en wat kun je ermee?
Wat is een dual-sim?
Deze blog beginnen wij allereerst met de betekenis van een dual-sim, want wat is het eigenlijk? Een smartphone waarbij je twee verschillende simkaarten kunt gebruiken, wordt een dual-sim-apparaat genoemd. Dual-sim is dus de functie waarbij je gebruik kan maken van twee simkaarten op één telefoon, ideaal dus om werk en privé gescheiden te houden maar ook voor als je op vakantie bent. Je kan namelijk één simkaart voor je eigen gebruiken en de ander kan je gebruiken als lokale simkaart om zo kosten te besparen, ideaal toch?
Hoe werkt dual-sim?
Je maakt dus gebruik van twee telefoonnummers, want elke simkaart heeft een eigen nummer. Elke simkaart heeft een afzonderlijk abonnement en zolang de providers actief zijn op plaats van bestemming, kun je beide telefoonnummers gebruiken.
Je vraagt je zeker af hoe je dat dan moet doen, logisch! In je telefooninstellingen kun je schakelen tussen beide kaarten, waarbij je de ene uit en de ander aan kan zetten. Met deze instellingen kun je jouw voorkeur geven, dus met welke je graag belt en wil je met beide nummers bellen, kan je dat ook aangeven zodat de smartphone de melding geeft met welk nummer je wilt bellen. Met de volgende smartphones kun je gebruiken maken van de functie dual-sim en we geven ook meteen aan hoe je dat moet doen:
- Oppo Clone Apps
Settings-> Clone Apps - Samsung Dual Messenger
Instellingen -> Geavanceerde functies -> Dual Messenger - Xiaomi Dual Apps
Instellingen -> Dual Apps - Huawei
Settings -> App Twin
In de functie dual-sim heb je ook verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld bij de Samsung de functie Dual Stand-by. Je kunt hiermee elke simkaart toewijzen aan sms-berichten, gegevens en of spraak. Maar je kan maar één simkaart tegelijk gebruiken, dus als je op de ene gebeld wordt kan je niet op de ander tegelijkertijd ook gebeld worden.
Bij de Xiaomi heb je de functie Dual-sim Full Active. Bij deze smartphone kun je dus beide simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Zo kun je dus op beide simkaarten op hetzelfde moment gebeld worden. Ook kun je bij deze smartphone nog de optie aangeven welke contacten op welke simkaart kunnen bellen, dit doe je door naar Contact te gaan -> Wijzig -> Voorkeurslijn -> Keuze telefoonnummers -> Gereed. Dit is natuurlijk nog handiger om privé en werk te scheiden van elkaar.
Hoe kan je dual-sim instellen met WhatsApp?
Nu weet je dus hoe dual-sim werkt met bellen en sms’en, maar hoe werkt het nou eigenlijk met WhatsApp? Ook tijdens het gebruiken van deze app, kun je gebruikmaken van dual-sim:
- Open de optie voor dubbele apps in je smartphone
- Dupliceer vervolgens de apps, waarmee je dual-sim wilt gebruiken
- Wachten op voltooien van het proces
- Ga vervolgens naar je beginscherm en tik op het tweede icoontje van WhatsApp die je ziet
- Volg de stappen op WhatsApp en ga ermee aan de slag
Welke smartphones beschikken over de functie dual-sim?
- Samsung Galaxy A72
- Samsung Galaxy A52
- Samsung Galaxy A51
- Samsung Galaxy Note 20
- Xiaomi Poco X3
- OnePlus 9
- Huawei P30 Lite
- Motorola Moto G
Valt het je ook op dat de bekende iPhones er niet tussen staan in dit rijtje? Sinds kort beschikken iPhones over een e-sim, dit is een digitale simkaart waarmee je naast een fysieke kaart ook nog een digitale kaart hebt. Zo beschikken de iPhones dus ook over de dual-sim functie.
*Belangrijk is dat een dual-sim alleen werkt als jouw provider ook bereik heeft op plaats van bestemming*
Voordelen en nadelen van dual-sim functie
Dan mogen de voor- en nadelen van de functie niet ontbreken natuurlijk in deze blog, dus laten wij deze snel doornemen. Allereerst beginnen wij natuurlijk met de voordelen.
Voordelen:
- Twee simkaarten zijn gemakkelijk mee te nemen, want je hebt geen twee telefoons nodig. Je kunt één smartphone gebruiken en daar twee simkaarten in doen (twee vliegen in één klap dus)
- Je kunt werk en privé gescheiden houden door de twee simkaarten
- Uitgebreid netwerk, want je hebt flexibiliteit van twee verschillende providers
- Meerdere serviceproviders
- Geen blokkering, je hoeft je simkaart niet te wijzigen als je naar andere landen reist. Sommige providers beschikken ook over gratis internationaal netwerk, waarmee je roamingkosten kunt besparen
Nadelen:
- De gegevens van twee simkaarten werken niet tegelijkertijd. Je moet altijd de keuze maken welke simkaart je wilt gebruiken
- Je kan in de war raken, omdat je twee verschillende nummers gebruikt en je bijvoorbeeld iemand belt die je niet wilt bellen
- Je kan in de meeste gevallen niet twee simkaarten tegelijkertijd gebruiken. Vaak moet je de één activeren en de ander niet op actief zetten om gebruik te maken.
- Bij veel Android-telefoons heb je geen mogelijkheid om je opslag uit te breiden, dit is voor twee simkaarten wel vervelend.
Ga je toch voor een dual-sim-apparaat of maak je liever gebruik van één simkaart per toestel? Laat het ons hieronder weten waar jouw voorkeur naar uit gaat!