Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Giovanny, 22 november 2022

Waarom wordt mijn telefoon warm?

Maak je wel is mee dat je telefoon zo warm is dat je hem liever niet wil vasthouden?

Dan is je batterij hard aan het werk geweest.

Als je telefoon warm wordt of oververhit raakt zijn er verschillende redenen waardoor dit kan komen. In deze blog leggen we je uit waarom je telefoon warm wordt en hoe je het dit kunt oplossen in de toekomst.

Waar komt die hitte vandaan?

Wanneer je telefoon te heet wordt is de bron van warmte meestal de batterij, de processor of het scherm. Wanneer deze onderdelen actief zijn stralen ze warmte uit. De samenstelling van de batterij zorgt ervoor dat er stroom opgewekt wordt, de processor verwerkt razendsnel informatie en het scherm straalt licht(/warmte) uit.

Waarom wordt mijn telefoon warm: Oorzaken

Dat je telefoon warm wordt kan komen door verschillende oorzaken of zelfs een combinatie van oorzaken. We zetten een aantal oorzaken op een rijtje.

Opladen

Dat je telefoon warm wordt bij het opladen is normaal, in het proces wordt er namelijk elektriciteit in je telefoon gepompt. In dit proces komt er warmte vrij en dat voel je aan de achterkant van je telefoon.

Als je een hoesje om je telefoon heen hebt zitten dan kan het zo zijn dat nog warmer aanvoelt omdat de warmte gevangen zit in het hoesje.

Gebruik je een snellader? Dan wordt de elektriciteit nog sneller je telefoon in gepompt dan bij een 'normale' lader waardoor je telefoon sneller warm wordt. Je batterij is dus sneller vol maar ook sneller warm.

Gamen

Je hebt op smartphones tegenwoordig meer dan 1000 games beschikbaar waar je van kan genieten. Alleen geniet je batterij er minder van omdat je batterij vaak 10 keer zo hard moet werken om alle informatie in de games te verwerken

Oude appversies

Apps die je niet update kunnen ervoor zorgen dat de processor harder moet werken om informatie te verwerken. Doordat je processor hard aan het werk is komt er meer warmte vrij dan normaal.

Streamen

Stream je vaak urenlang video’s op Videoland of Netflix? Dan merk je dat je telefoon iets warmer begint aan te voelen dan normaal. Je telefoon is namelijk constant videogegevens aan het laden en je beeldscherm actief aan het houden. 

Temperatuur

Als je je telefoon op een hete dag in de zon laat staan, kan hij oververhit raken. Als gevolg hiervan kan je touchscreen minder goed werken of je batterij verzwakken. Hetzelfde geldt voor extreme kou.

Gevolgen van oververhitting

Wanneer een telefoon steeds oververhit raakt, kan dit op lange termijn voor een zwakkere batterij zorgen. De prestaties van de processor en de duurzaamheid van de batterij verminderen. Je zult merken dat je telefoon trager wordt en dat je batterij sneller leeg gaat.

Voorkomen dat je telefoon oververhit raakt 

Is je telefoon op het punt gekomen dat hij oververhit is? Dan gaat je telefoon uit zichzelf maatregelen treffen. Je krijgt altijd een melding die aangeeft dat je telefoon oververhit is en dat je moet wachten voordat je hem weer kunt gebruiken.

Om te voorkomen dat je telefoon oververhit raakt hebben we een aantal tips, lees gauw verder!

Updates

Als je telefoon warm wordt en je hebt geen enkel idee waardoor het komt, laat hem eerst even afkoelen en update daarna al je apps. Bekijk ook recent gedownloade apps en download niet zomaar derde partij apps. Zorg er ook voor dat je telefoon de laatste software update geïnstalleerd heeft.

In de software updates zit altijd een manier om een bestaand probleem op te lossen om iets sneller en efficiënter te laten werken.

Gebruik energiebesparingsmodus

Een inkoppertje maar het werkt wel. In de energiebesparingsmodus wordt de hoeveelheid energie die je toestel gebruikt verminderd. Taken die veel energie eisen worden merendeels uitgeschakeld waardoor de processor minder hard werkt. Hierdoor blijft de batterij langer in leven. Enkele taken die op een lager pitje of niet worden uitgevoerd:

  • Verversen op de achtergrond
  • Automatisch updaten
  • Visuele effecten
  • Locatievoorziening

Vermijd directe zonlicht

Zorg ervoor dat je je telefoon niet laat liggen op plekken met direct zonlicht. Leg je telefoon beter in je tas, schaduw of een goed geventileerde plek.

Sluit je apps

Het sluiten van actieve apps op de achtergrond kan helpen om de temperatuur te verlagen. Elk geopende app die op de achtergrond uitgevoerd wordt, maakt gebruik van de processor van je telefoon, het geheugen (ook wel RAM genoemd) en de batterij. Hoe meer apps er open staan hoe meer energie dit vraagt van je processor, geheugen en batterij.

Malware of virussen

Android-apparaten zijn vatbaar voor een extra factor waar iPhone gebruikers zich minder zorgen over hoeven te maken: oververhitting als gevolg van blootstelling aan malware of virussen. Een Android kan geïnfecteerd raken met malware of een virus dat oververhitting veroorzaakt.

Derde partij apps downloaden kan dus gevaarlijker voor je telefoon zijn dan je denkt. Een ​​betrouwbaar antivirussoftware op je Android-toestel is dus geen slecht idee mocht je derde partij apps willen downloaden. De antivirussoftware controleert op mogelijke malware die schade aan uw telefoon kan toebrengen.

Gebruik de juiste oplader

Tegenwoordig krijg je bij je telefoon geen adapter meer. Er zijn op de markt duizenden adapters en oplaadkabels waar je uit kunt kiezen, echter is niet elke adapter of oplaadkabel geschikt voor je telefoon.

Het vermogen van opladers en oplaadkabels verschilt en veel opladers  zijn geoptimaliseerd voor een specifiek merk. Let bij het kopen van een oplader dus goed op of de oplader compatibel is met je toestel.

Bekijk onze smartphone accessoires voor een passende oplader.

In de koelkast of niet?

Is je telefoon toch op één of andere manier oververhit geraakt, leg hem dan niet in de vriezer of koelkast. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat je beeldscherm barst. Hiernaast zit er vochtige lucht in de koelkast wat ervoor kan zorgen dat je telefoon waterschade oploopt.

Meest gestelde vragen

Waarom wordt mijn telefoon heet tijdens het opladen?

Tijdens het opladen pompt de adapter via de oplaadkabel elektriciteit in je telefoonbatterij. Hierbij komt er warmte vrij.

Is het goed om een telefoon in de koelkast of een diepvries te leggen?

Nee, het vocht in de koelkast of diepvries kan ervoor zorgen dat je telefoon waterschade oploopt. Daarnaast kan het plotselinge temperatuurverschil je scherm laten barsten.

Wat te doen als je telefoon heet wordt?

Sluit alle apps, haal je telefoon uit de oplader, vermijd zonlicht en zorg ervoor dat alle apps geüpdatet zijn.

Is het normaal dat je telefoon warm wordt?

Ja, het is normaal dat je telefoon warm wordt als hij overmatig gebruikt wordt of wanneer je telefoon oplaadt. Is je telefoon constant warm of vaak oververhit raden we je aan voor een reparatie te gaan.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden