Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Arvid, 27 mei 2022

Top 5: Beste Kleine Smartphone

Kleine smartphones lijken misschien al lang uit de markt verdwenen. Toch kun je anno 2022 nog aan een relatief kleine telefoon komen. Vooral Apple is vastberaden om kleine telefoons in de handen van consumenten te krijgen. 

De iPhones staan er echter alleen voor. Andere merken maken al een tijdje geen dedicated kleine smartphones meer. Smartphones worden alsmaar groter, en het wordt steeds lastiger om een kleine telefoon te vinden. 

Wij hebben de kleinste opties op een rijtje gezet in onze Top 5 zodat jij een weloverwogen keuze kan maken voor een kleine telefoon die perfect in jouw leven past. 

Voordelen van een kleine telefoon

Groter is niet altijd beter. Een kleine telefoon past natuurlijk beter in je broekzak, maar is ook veel makkelijker te gebruiken met één hand. Een bijkomend voordeel waar niet altijd aan gedacht wordt is dat een kleine telefoon vaak goedkoper is dan de standaard variant. Vaak lever je wel wat in op batterijcapaciteit en camera’s. 

1. iPhone 13 mini

Apple iPhone 13 mini

131,5 mm x 64,2 mm x 7,7 mm (141 gram)

Zoals al eerder gezegd is Apple de enige fabrikant die nog gelooft in het maken van een toegewijde kleine smartphone in hun line-up. De iPhone 13 mini is dan ook de kleinste telefoon die je op dit moment nog kunt kopen.

Ondanks dat de 13 mini het kleinste is, levert hij daar niet op in qua specificaties. Er zitten nog 2 grote lenzen op dit kleine ding geplakt, een reguliere camera en een ultrawide. De 12 MP camera’s komen niet het beste uit de test, maar als je omhoog wilt in camerakwaliteit moet je ook omhoog in formaat.

Ook in prestaties lever je niet veel in, vanwege de krachtige A15 Bionic chip. Qua opslag begint het bij 128 GB, maar met de optionele 512 GB heb je de meeste opslag uit het rijtje te pakken. De 4 GB RAM is niet heel veel werkgeheugen, maar wij vinden dat dit genoeg is, vooral omdat je waarschijnlijk niet intensief gaat gamen op je kleine telefoon. 

Bekijk hier alle hoesjes voor de iPhone 13 mini.

✔️Voordelen

❌ Nadelen

✔️De kleinste smartphone

❌ Matig werkgeheugen

✔️Genoeg power

❌ Laag aantal Megapixels

✔️Meeste opslagcapaciteit

 

✔️ 5G ondersteuning

 

Prijs vanaf € 769.-     Vergelijk hier de prijzen van de iPhone 13 mini

2. ASUS Zenfone 8

ASUS Zenfone 8

148 mm x 68,5 mm x 8,9 mm (169 gram)

Wellicht niet het eerste merk waar je aan denkt als je een smartphone zoekt. Toch vinden wij dat de ASUS Zenfone 8 de beste compacte Android-telefoon is die je kunt kopen. ASUS heeft echt een homerun geslagen met deze telefoon. Een compact ontwerp met zwaar geschut binnenin.

De ASUS Zenfone 8 staat met bijna alles bovenaan: De beste camera’s, het hoogste werkgeheugen tot wel 16 GB, de grootste batterijcapaciteit, laadt het snelste op, én komt met een 3.5mm audio jack voor je koptelefoon.

Daar tegenover ga je iets omhoog in formaat in vergelijking met de andere telefoons in het lijstje. Toch is het formaat zeer handelbaar. Ook met de lage prijs zul je goed overweg kunnen.

✔️Voordelen

❌ Nadelen

✔️Beste camera’s

❌ Relatief groot

✔️Meeste werkgeheugen

 

✔️Grootste batterijcapaciteit

 

✔️ 3.5mm audio jack

 

Prijs vanaf € 639,-      Vergelijk hier de prijzen van de ASUS Zenfone 8

3. Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22

146 mm x 70,6 mm x 7,6 mm (167 gram)

Een S-model vlaggenschip van Samsung is misschien niet wat je had verwacht in deze lijst. Toch is de gloednieuwe Galaxy S22 kleiner dan zijn voorgangers. Het is nog steeds geen dedicated compact model, maar je zult hier beter mee overweg kunnen dan de meeste nieuwe vlaggenschepen.

De Galaxy S22 komt met een super scherp AMOLED display. Het is de enige telefoon in het lijstje met drie camera’s. De 50 MP hoofdcamera wordt ondersteund door een 10 MP telelens met 3x optische zoom, en een 12 MP ultra-wide. Anders dan de iPhone 13 mini kun je hier mee filmen in 8k. 

Ook het werkgeheugen ligt hoger dan de iPhone 13 mini, met standaard 8GB RAM, met keuze tussen 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. De 3700 mAh batterij ligt net onder die van de Zenfone 8, maar is nog steeds een grote batterij voor het formaat telefoon. 

Bekijk hier de hoesjes voor de Samsung Galaxy S22.

✔️Voordelen

❌ Nadelen

✔️Compacte flagship

❌ Relatief groot

✔️Drie camera’s

 

✔️Grote batterijcapaciteit

 

✔️ Standaard 8 GB RAM

 

Prijs vanaf € 813,-     Vergelijk hier de prijzen van de Samsung Galaxy S22.

4. iPhone SE 2022

iPhone SE 2022

138,4 mm x 67,3 mm x 7,3 mm (144 gram)

De iPhone SE 2022 is een oud model met moderne ingewanden. Door dat oude ontwerp blijft het formaat verrassend klein, bijna net zo klein als de iPhone 13 mini. Wel moet je het doen met de oude zwarte balken boven en onder het scherm, die in vergelijking met moderne telefoons gigantisch lijken.

Je kunt bij deze nieuwe budget iPhone dezelfde snelheid verwachten als in de Apple-flagships, dankzij dezelfde A15 Bionic chip die ook in de nieuwe iPhone 13 zit. Verder is de telefoon echt een stap terug in de tijd, wat je vooral ziet in het uiterlijk. Achterop zit ook maar één enkele camera, van 12 Megapixel. 

Het display is ook achtergebleven bij de upgrade, met een resolutie van slechts 750 x 1334 pixels. Combineer dit met de grote zwarte balken, en je zult niet erg kunnen genieten van filmpjes kijken of gamen op de SE 2022 zoals je op moderne modellen kunt.

De prijs maakt het zeker een aantrekkelijke optie, vooral als je op zoekt bent naar een compacte telefoon.

Bekijk hier de hoesjes voor de iPhone SE 2022.

✔️Voordelen

❌ Nadelen

✔️Klein formaat

❌ Lage resolutie

✔️Krachtige A15 Bionic chip

❌ Zwarte balken boven en onder display

✔️ Goede prijs

❌ Slechts één camera

 

❌ Weinig opslagcapaciteit

Prijs vanaf € 514,-     Vergelijk hier de prijzen van de iPhone SE 2022.

5. Samsung Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e

142,2 mm x 69,9 mm x 7,9 mm (150 gram)

Zoek je een echte budgetoptie? Dan is de Samsung Galaxy S10e iets voor jou. Deze telefoon is al wat ouder en dat zie je flink terug in de prijs. Daarentegen lever je niet heel veel in qua specificaties of uiterlijk zoals bij de iPhone SE 2022.

Als lid van de Galaxy S-serie krijg je een high-end telefoon, ook al is ‘ie wat ouder. Je kunt kiezen tussen 6 GB of 8 GB RAM werkgeheugen, en een Exynos 9820 chipset, die in het geboortejaar van de S10e (2019) als beste aangeschreven stond.

Het display gaat nog goed mee, met een moderne 1080x2280 AMOLED, zonder zwarte balken zoals bij de SE 2022. Ook krijg je hier twee camera’s, een 12 MP hoofdcamera en een 16 MP ultra-wide.

De Galaxy S10e zit ook nog degelijk in elkaar met een glazen achterkant, metalen frame, en waterbestendigheid. Natuurlijk mis je de aller-modernste snufjes, maar dit formaat met deze prijs is zeker niet verkeerd.

Bekijk hier de hoesjes voor de Samsung Galaxy S10e. 

✔️Voordelen

❌ Nadelen

✔️Klein formaat

❌ Verouderd model

✔️Goede prijs

 

✔️ Krachtig werkgeheugen & chipset

 

✔️ Goede camera voor de prijs

 

Prijs vanaf 399,-       Vergelijk hier de prijzen van de Galaxy S10e.

Conclusie

De echte liefhebbers van compacte telefoons hebben niet veel keuze om uit te kiezen anno 2022. Toch hebben wij hier vijf sterke opties op een rijtje weten te zetten. Kies jij een telefoon uit dit lijstje, of stap je toch over naar een grotere telefoon? Welke telefoon je uiteindelijk ook kiest, hoesjes en accessoires koop je eenvoudig bij Phone-Factory.nl

Laat een reactie achter

* Verplichte velden