);
 • Gratis verzending op alle bestellingen
 • Voor 18:00 uur besteld, vandaag verzonden
 • 30 dagen bedenktijd

Marktaandelen smartphones Q1 Q2 2019

Marktaandelen smartphones Q1 Q2 2019

Het onderzoeksteam van Counterpoint research heeft de cijfers van bekend gemaakt van de marktaandelen van de smartphone aanbieders in de eerste twee kwartalen van 2019.

Marktaandeel smartphonemerken eerste kwartaal 2019

 *Huawei neemt Honor hier niet in mee

Bron : counterpoint research

Wereldwijd is Samsung nog steeds het merk met het grootste marktaandeel in het eerste kwartaal van 2019. Echter was er een daling te zien van 8% t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder. Het succes van de Samsung Galaxy S10 series moet Samsung het momentum geven voor het tweede kwartaal.

Overige cijfers smartphonemarkt Q1 2019

 • Wereldwijd zijn de smartphone zendingen met 6% gedaald met ongeveer 341 miljoen exemplaren in Q1 2019. Dit was het zes opeenvolgende kwartaal met een daling op de smartphonemarkt.
 • India was het enige land waar een stijging te zien was (4% t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder).
 • Apple zag een daling van 20% in smartphonezendingen t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder door de stijging van de gemiddelde prijs, lange bewaartermijnen, afnemende waarde proposities en natuurlijk de handelsoorlog tussen Amerika en China.
 • De BBK groep (die de merken OPPO, Realtime, Vivo en Oneplus bezit) is nu ’s werelds op twee-na-grootste fabrikant.

Cijfers algemene telefoonmarkt Q1 2019

 • Het Midden-Oosten en Afrika hebben India ingehaald waardoor zij nu de grootste markt voor telefoons vertegenwoordigen. Totaal hebben deze landen bijgedragen aan een derde van de totale verkoop in Q1 2019
 • India, het Midden-Oosten en Afrika vertegenwoordigen samen 64% van de totale telefoonmarkt in Q1 2019
 • Zendingen van Jio (een Indiase telecommunicatieonderneming) namen af met maar liefst 59% t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder door het opbouwen van inventaris
 • HMD Global heeft de nummer #1 positie in handen op de telefoonmarkt

Martkaandelen smartphonemarkt in Europa Q1 2019

Bron : Counterpoint research

In Europa heeft Samsung stevig de touwtjes in handen met 32% marktaandeel. Hierna volgt verrassend Huawei met 18%, die Apple (17%) nipt voorblijft.

Marktaandeel smartphonemerken tweede kwartaal 2019

Bron : Counterpoint research

Ook in het tweede kwartaal van 2019 zien we dat Samsung wereldwijd nog steeds het grootste marktaandeel in handen heeft. Huawei heeft Apple ingehaald en staat nu op plek 2.

Overige cijfers smartphonemarkt Q2 2019

Globaal zijn het aantal smartphonezendingen weer gedaald met 3% met 354 miljoen stuks in Q2 2019.

 • India (5,8%) en het Midden-Oosten /Afrika (5,6%) lieten het meeste groei zien t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder. De grootste daling was te zien in West-Europa. Deze daling was maar liefst 8% t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder.
 • Samsung groeide met 7% t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder eindelijk weer eens na zes opeenvolgende kwartalen met een daling. Dit was vooral te danken aan de M en A series.
 • Het effect van de handelsoorlog viel voor Huawei erg mee in dit kwartaal. Ze maakten een groei mee van 4,4% t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder. Het wordt wel verwacht dat ze een daling zullen zien in de export in Q3.
 • Apple iPhone zendingen daalden met 11% en de iPhone inkomsten daalden met 12%. Ook viel Apple buiten de top 5 van de ‘MEA’ markt. Toch zien ze hun verkooptrends toenemen.
 • Samsung leidt de 5G modellen markt met de Samsung Galaxy S10 5G die erg populair is in de landen waar 5G opkomend is, zoals Korea.
 • BBK groep is nu de op-één-na grootste smartphone fabrikant wereldwijd

Marktaandelen smartphonemarkt in Europa Q2 2019

Bron : Counterpoint research

Ook in het tweede kwartaal van 2019 zien we dat Samsung op de Europese markt nog steeds veruit het grootste marktaandeel heeft. Deze is zelfs nog iets gestegen t.o.v. een kwartaal eerder. Ook Huawei heeft een kleine groei meegemaakt van 1% en Apple zag zijn marktaandeel iets dalen.

Al met al is in Europa Samsung dus de grote winnaar. Als de cijfers van het derde kwartaal beschikbaar zijn zullen wij deze zeker met jullie delen.

Overzicht volledige jaar 2019

Om dit artikel goed af te sluiten hebben we nu de cijfers van het volledige jaar 2019 voor jullie opgezocht. Deze zijn als volgt : 

Marktaandelen smartphones 2019

De belangrijkste punten van het jaar 2019 opgesomd : 

 • De top 5 grootste merken op de smartphonemarkt hadden in totaal 66% van de markt in handen in 2019. Dit is meer dan in de voorgaande jaren waar het respectievelijk 65% was in 2018 en 62% in 2017.
 • Het aandeel van Samsung groeide door het jaar 2019 met 2%. Samsung was tevens één van de leidende spelers voor de 5G apparaten. Ze leverden meer dan 6,5 miljoen apparaten die 5G geschikt zijn. 
 • Apple maakte in Q4 2019 een mooie inhaalslag met een groei van 11% in deze periode, zelfs zonder 5G. Dit was vooral te danken aan de dubbele camera en lagere prijs van de iPhone 11 in vergelijking met de iPhone Xr een jaar eerder. 
 • Xiaomi groeide hard in Q4 2019 met ruim 28% joj. In India waren ze in 2019 de grootste speler.
 • Het aandeel 5G smartphones in 2019 was 1% van de totale smartphone verzendingen. In 2020 zou dit aanzienlijk meer moeten worden. Er wordt geschat dat dit aandeel zou moeten stijgen naar ongeveer 18%. 

We zien dus dat Samsung nog steeds wereldwijd marktleider is, ook in 2019. Huawei is Apple voorbij gegaan. Of dit lang zal duren met de problemen voor Huawei, die (nog) geen Google apps kunnen gebruiken, is nog maar de vraag. Xiaomi is zeker een merk om in de gaten te blijven houden. 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »