Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg tot wel 20% Kerst korting! Krijg tot wel 20% Kerst korting!

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg tot wel 20% Kerst korting! Krijg tot wel 20% Kerst korting!

Door Johnno van den Brink, 17 oktober 2023

iPhone 15 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max

Specificaties van iPhone 15 Pro Max en iPhone 14 Pro Max

Apple heeft in principe niet veel veranderd in de iPhone 15 Pro Max in vergelijking met de 14 Pro Max. Toch zijn de specificaties wel ietwat aangepast. Over het algemeen hebben ze een upgrade gekregen, wat natuurlijk in het voordeel van de nieuwste smartphone spreekt. Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van beide modellen.

 

iPhone 15 Pro Max

iPhone 14 Pro Max

Batterij

Lithium-ionbatterij 4422 mAh

Lithium-ionbatterij 4323 mAh

Chip

A17 Pro

A16 Bionic

Opslag

256 GB, 512 GB of 1 TB

128 GB, 256 GB, 512 GB of 1 TB

RAM

8 GB 

6 GB 

Display

6,7 inch OLED-scherm 

6,7 inch OLED-scherm 

Resolutie

1290 x 2796 pixels

1290 x 2796 pixels

De verschillen als het gaat om de specificaties van beide Apple smartphones zijn dus niet enorm. Toch vinden we één upgrade wel zeer belangrijk: de nieuwe chip. Daarover, en over alle andere verschillen tussen de iPhone 15 Pro Max en de iPhone 14 Pro Max, lees je hieronder meer.

Chip

In principe krijgen alle nieuwe smartphones van Apple een nieuwe chip. Dit is dus ook het geval bij de iPhone 15 Pro Max. Hierin vind je namelijk de Apple A17 Pro. Dit is een zogeheten systeem-op-een-chip. Met deze nieuwe chip heeft de nieuwe telefoon van het merk betere efficiëntie. Ook de neurale engine is zeer krachtig. Onder meer hierdoor zijn de grafische mogelijkheden verbetert ten opzichte van de iPhone 14 Pro Max.

In deze smartphone zit namelijk de Apple A16 Bionic. Op zich is deze chip in 2023 nog helemaal prima. Dit kan echter wel snel veranderen. De kans is namelijk groot dat veel gameproducenten nu spellen ontwikkelen die bedoeld zijn voor de Apple A17 Pro. Je iPhone 14 Pro Max krijgt het dan moeilijk om deze games af te spelen.

iOS

Daarnaast heeft de iPhone 15 Pro Max uiteraard ook een software upgrade gekregen. Dit model is namelijk voorzien van iOS 17. Toch is dat niet een verbetering ten opzichte van de iPhone 14 Pro Max, want ook deze smartphone is compatibel met de nieuwste iOS.

We hebben dit alsnog in dit artikel opgenomen omdat de iPhone 15 Pro Max zeer waarschijnlijk langer software upgrades krijgt dan de 14 Pro Max. Dit komt doordat deze smartphone simpelweg een jaar nieuwer is. Op de lange termijn zul je hier dus vooral van profiteren.

Doordat beide modellen in ieder geval iOS 17 krijgen, kunnen ze ook beide de Live Voicemail transcriptie functie gaan gebruiken. Je ziet dan dat de beller een voicemail aan het opnemen is en vervolgens zie je hier ook een transcriptie van op je iPhone. Zo hoef je niet de voicemail daadwerkelijk te beluisteren.

Dynamic Island

Dynamic Island was door Apple al geïntroduceerd op de iPhone 14 Pro Max. Ook de iPhone 15 Pro Max heeft deze handige functie, maar in dit model is Dynamic Island zelfs nog beter. Dit komt doordat het nu apps van derden ondersteunt.

Voor de rest zijn er geen functionele verschillen, maar het is toch erg handig dat je op de 15 Pro Max Dynamic Island kunt gebruiken met applicaties die niet van Apple zijn. Zo heb je nog meer aan deze handige toevoeging in het ontwerp!

Ontwerp

In de designs van de iPhone 15 Pro Max vs de iPhone 14 Pro Max zie je een paar kleine verschillen. Dit zijn echt de details, met het blote oog zijn ze soms niet eens te zien. De afmetingen zijn bijvoorbeeld een beetje anders. De iPhone 15 Pro Max is namelijk net iets smaller en korter dan de vorige generatie. De dunnere schermranden hebben hiervoor gezorgd.

Daarnaast zijn er wat veranderingen in de poorten en invoermethoden. Op de iPhone 14 Pro Max gebruik je de mute-schakelaar voor het wijzigen van de belvoorkeuren. Je doet dit op de iPhone 15 Pro echter met een Actieknop. Je kunt deze knop voor diverse functies inzetten, bijvoorbeeld om je camera te starten of voor het activeren van de stille functionaliteit.

USB-C

Je verwacht mogelijk dat je een Lightning poort aan de onderkant van de iPhone 15 Pro Max ziet. Toch is dat verrassend genoeg niet het geval. De nieuwste generatie is namelijk voorzien van een USB-C poort, wat verplicht is door de EU. Deze haalt USB 3.0-gegevensoverdrachtsnelheden, wat bij de iPhone 14 Pro Max niet mogelijk is. Hier zit wel een Lightning poort op, wat beperkt is tot USB 2.0.

iphone 15 pro max vs 14 pro max

Materiaal

De iPhone 15 Pro Max is daarnaast lichter dan de iPhone 14 Pro Max. Dit komt doordat de nieuwste generatie gemaakt is van een ander materiaal. De constructie van de 15 Pro Max bestaat namelijk uit titanium en aluminium. Deze verandering van Apple heeft gezorgd voor een lichter gewicht. De iPhone 15 Pro Max weegt namelijk 221 gram, terwijl de iPhone 14 Pro Max 240 gram weegt.

Camera’s

De iPhone 14 Pro Max kreeg van Apple een nieuwe hoofdcamerasensor. Deze zit ook op de iPhone 15 Pro Max, maar toch heeft ook dit model een upgrade gekregen als het gaat om de camera’s. Op de nieuwste smartphone zit namelijk een betere telelens, al zien ze er hetzelfde uit.

Toch is de telelens op de iPhone 15 Pro Max wel degelijk beter dan die op de 14 Pro Max. Apple heeft voor deze camera namelijk een nieuwe lenstechnologie gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om een optische zoom tot 5x te gebruiken. Lekken suggereerden dat het een periscooplens zou worden, maar dat is dus niet helemaal het geval.

De andere camera’s van de iPhone 15 Pro Max zijn hetzelfde als bij de iPhone 14 Pro Max. De prestaties zijn echter wel beter, wat te maken heeft met de nieuwe chip. Hiermee zijn sommige fotografiefuncties mogelijk, waaronder geavanceerde portretmodus-opnamen en Smart HDR 5. Deze functies vind je niet of slechter op de 14 Pro Max.

Batterij

De nieuwe chip in de iPhone 15 Pro Max is zeer krachtig, wat problemen kan opleveren als het gaat om de batterijduur. Dit valt echter mee, zo blijkt uit testen. Apple heeft er zelfs gedeeltelijk voor gezorgd dat de accuduur van de 15 Pro Max beter is dan die van de 14 Pro Max. Dit is vooral het geval als je gamet op je smartphone. Hieronder vind je uitgebreide resultaten van de batterijduur van beide modellen:

Video’s streamen:

  • iPhone 15 Pro Max: 9 uren en 45 minuten
  • iPhone 14 Pro Max: 11 uren

Surfen:

  • iPhone 15 Pro Max: 19 uren en 1 minuut
  • iPhone 14 Pro Max: 19 uren en 5 minuten

3D gaming:

  • iPhone 15 Pro Max: 9 uren en 36 minuten
  • iPhone 14 Pro Max: 8 uren en 39 minuten

Opladen

De batterijduur is dus vrijwel identiek bij beide modellen, al blinken ze beide uit op een specifiek vlak. Hoe lang duurt het opladen van de smartphones dan? Je zou verwachten dat de iPhone 15 Pro Max sneller is, maar dat is niet het geval. Het duurt namelijk ongeveer twee uur om de nieuwste generatie helemaal op te laden.

De batterij van de iPhone 14 Pro Max zit een stuk sneller vol. Na circa een uur en 40 minuten kun je de stekker uit het stopcontact halen bij dit model. De 15 Pro Max loopt op dit gebied dus achter op de voorganger, al is dat niet per se een groot probleem.

Heb je voor de upgrade naar de iPhone 15 Pro Max gekozen? Bekijk dan hier onze iPhone 15 Pro Max hoesjes om jouw waardevolle bezit goed te beschermen!

Conclusie

Er zitten dus niet veel grote verschillen tussen de iPhone 15 Pro Max vs de iPhone 14 Pro Max. Toch is de nieuwste generatie van de Apple smartphones wel duidelijk beter. We raden je daarom aan om de 15 Pro Max te kopen als je twijfelt tussen deze twee modellen.

Veelgestelde vragen: iPhone 15 Pro Max vs iPhone 14 Pro Max

Wat de verschillen in iPhone 14 Pro Max en 15 Pro Max?

De iPhone 15 Pro Max heeft ten opzichte van de 14 Pro Max een betere chip gekregen. Ook het ontwerp is veranderd, bijvoorbeeld doordat de Lightning poort vervangen is voor USB-C. Daarnaast kun je meer met Dynamic Island op de nieuwste generatie in vergelijking met de iPhone 14 Pro Max.

Is iPhone 15 Pro Max hetzelfde formaat als 14 Pro Max?

De iPhone 15 Pro Max heeft vrijwel dezelfde afmetingen als de 14 Pro Max. Toch is de nieuwste generatie een beetje smaller en kleiner. Dit komt doordat deze smartphone dunnere schermranden heeft ten opzichte van de vorige variant. Het formaat is alsnog nagenoeg gelijk.

Is het de moeite waard om te upgraden van 14 Pro Max naar 15 Pro Max?

De iPhone 15 Pro Max is absoluut beter dan de 14 Pro Max. Dit betekent echter niet dat je direct de nieuwste generatie moet kopen. Speel je veel games op je smartphone? Ja, dan moet je de iPhone 15 Pro Max aanschaffen. Dit komt door de nieuwe chip. In andere gevallen is het mogelijk beter om bij de iPhone 14 Pro Max te blijven. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties, klik dan op 'Accepteren' om hiermee akkoord te gaan. ✓ Accepteren Wil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »