Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede hoesjeKrijg automatisch 50% korting op het tweede hoesje

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede hoesjeKrijg automatisch 50% korting op het tweede hoesje

Door Giovanny, 16 november 2022

Google Pixel 6a review

De Google Pixel 6 en 6 Pro zijn de high end smartphones uit de Pixel 6 serie en daarbij voegt Google altijd een middensegment smartphone toe, in dit geval is dat de Google Pixel 6a.

Lees verder om erachter te komen wat deze budget smartphone te bieden heeft.

Specificaties

 

Google Pixel 6a

Afmetingen

152,5 mm x 71,8 mm x 8,7 mm

Behuizing

Gorilla Glass 3 voorzijde, plastic achterzijde, aluminium frame

Scherm

6,1 inch AMOLED Full HD (2400 x 1080 Pixels), 20:9, 60Hz

Processor

Google Tensor

Opslaggeheugen

128 GB

Connectiviteit

5G, NFC, Bluetooth 5.2

Accu

4.410 mAh

Camera

3 camera's:

Hoofdcamera 12.2 megapixel

Groothoekcamera 12 megapixel

Voorcamera 8 megapixel

Kleuren

Zwart, wit en groen

Prijs

Vanaf €299,-

Design

De Google Pixel 6a lijkt sprekend op de Pixel 6 door de platte display en de strakke randen. De hoeken zijn strak afgewerkt waardoor de Google Pixel 6a een vierkante look heeft in tegenstelling tot de Google Pixel 5a die een iets rondere afwerking op de hoeken heeft. Het toestel is beschikbaar in de kleuren zwart, wit en groen.

Helaas is Google bij het ontwerpen van de Pixel 6a meegegaan met de trend om de koptelefoonaansluiting te verwijderen.

De Google Pixel 6a heeft een 6,1 inch display en is daardoor net iets kleiner dan zijn broer, de Pixel 6. Wel hebben beide smartphones in gemeen dat het scherm een resolutie van 2400 x 1080 pixels heeft. De 6,1 inch AMOLED-display wordt beschermd door Gorilla Glas 3 wat extra bescherming biedt tegen vallen, stoten en krassen.

De achterkant is gemaakt van plastic in tegenstelling tot de Pixel 6 en 6 Pro, die hebben namelijk een glazen achterkant. De plastic achterkant geeft de Pixel 6a een goedkope uitstraling maar is wel duurzamer omdat de kans op schade bij een val of stoot daardoor minder groot is.

Hardware, Tensor chip

De Google Pixel 6a heeft de eigengemaakte Tensor chip in de 6a geplaatst. Dezelfde chip als in de Google Pixel 6 en 6 Pro. De midrange Pixel 6a heeft dus dezelfde smartphone chip als de duurdere Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Dit merk je vooral aan de snelheid waarop het toestel functioneert, niet te verwarren met de verversingssnelheid.

De verversingssnelheid van de Pixel 6a is 60Hz wat aan de lage kant is, de Pixel 6a zal hierdoor trager aanvoelen. In vergelijking tot de concurrenten in dezelfde prijsklasse is 60Hz een tegenvaller omdat de concurrenten vaak functioneren op de snellere verversingssnelheden 90Hz of 120 Hz.

Wat doet de Tensor chip voor je Google Pixel 6a?

Door AI en machine learning methodes kunnen de Google Pixel 6-toestellen geavanceerde functies toepassen. Lees verder om erachter te komen wat de Tensor chip voor de Google Pixel 6a betekent.

Snellere communicatie: de AI herkent ingesproken berichten en zet deze live om in tekst. Hetzelfde doet de Google Tensor met Live Translate, hiermee vertaalt de AI je ingesproken bericht direct. 

Maak mooie foto’s: met de sensor chip kunnen Pixel 6-toestellen gezichten in een foto of opname detecteren en de focus en helderheid aanpassen om de belichting te perfectioneren. Met Real Tone geeft je Pixel 6a alle mensen en huidskleuren scherp weer. Als iemand beweegt op een foto, kan de Pixel 6a meerdere foto's samenvoegen om het wazige van een gezicht te verwijderen met Face Unblur.

Gebruik je toestel langer: Google Tensor voert geavanceerdere machine learning modellen (AI) uit, maar met een lager stroomverbruik in vergelijking met eerdere Pixel-toestellen. Dit helpt energie te besparen, zodat je batterij langer meegaat.

Bescherm je data: de Google Tensor chip heeft een aparte kern gescheiden van de applicatieprocessor, waarmee gevoelige informatie verwerkt wordt in een geïsoleerde omgeving. Hierdoor is je gevoelige informatie nog beter beschermd tegen aanvallen. De Tensor Security-kern voegt een extra beschermingslaag toe om je persoonlijke informatie zoals teksten, foto's, gevoelige gegevens en meer te beschermen.

Camera

De camera van de Pixel 6a is één van de functies waarop de Pixel 6a inlevert. De Pixel 6 heeft een 50 megapixel hoofdcamera en voor de Pixel 6a camera gebruikt Google een oude bekende.

Google maakt namelijk gebruik van de Sony IMX363-sensor, die Google al vanaf de Pixel 2 (2017) gebruikt. De Pixel 6a heeft een 12.2 megapixel hoofdcamera met daarnaast een groothoekcamera van 12 megapixel. Zie hieronder een voorbeeld van een foto met de Pixel 6a.

De foto’s van de Pixel 6a kunnen zeker niet tippen aan de foto’s van de Pixel 6 maar ze zijn wel verbeterd in vergelijking met de Pixel 5a. Bij de Pixel 5a duurde het altijd even voordat een foto verwerkt was. Met dank aan de Tensor chip is dit probleem verholpen.

Vanwege de Tensor chip kan de Pixel 6a gebruik maken van dezelfde toffe functies als de flagship Pixel 6 en 6 Pro. Eén van die functies is zoals hiervoor benoemd Face Unblur maar ook de Magic Eraser waarmee je een foto bomber op de achtergrond van je foto kan verwijderen.

Accu

De accu van de Pixel 6a is logischerwijs minder dan de accu van de Pixel 6. Google moest ergens inleveren op kwaliteit om de Pixel 6a in de midrange prijsklasse te houden. De accu houdt het ongeveer een dag vol en kan bij batterijbesparingsmodus uitgerekt worden tot ongeveer anderhalve dag.

De Pixel 6a heeft een maximale laadsnelheid van 18 Watt en ondersteunt alleen opladen met een kabel. Als je het toestel volledig wilt laden, moet hij ongeveer twee uur aan de lader hangen.

Ben je gewend je telefoon draadloos op te laden? Dan zal je met de Google Pixel 6a teleurgesteld zijn, hij kan namelijk niet draadloos opladen.

Connectiviteit

De Pixel 6a draait fris uit de doos op de Android 12 software. Op dit moment kan je het toestel al een tijdje updaten naar Android 13. De Android software werkt vloeiend op de Pixel 6a wat voor gebruiksgemak zorgt. Daarbij komt dat de Pixel 6a vijf jaar lang wordt ondersteund met veiligheidsupdates. Op het gebied van veiligheidsupdates zit het bij de Pixel 6a dus goed.

Verder beschikt de Pixel 6a over Wi-Fi 6, wat uniek is voor een smartphone in het middensegment. Hiermee is de Pixel 6a in staat hogere snelheden uit Wi-Fi verbindingen te halen en een iets betere connectie heeft vergeleken met één van zijn concurrenten de Galaxy A53 5G die alleen Wi-Fi 5-connectiviteit heeft.

De Pixel 6a heeft niet alleen Wi-Fi 6 maar ook een bluetooth 5.2 verbinding wat zorgt voor een stabiele bluetooth connectie. Doordat er een NFC chip in het toestel zit kan je contactloos betalen via Google Pay.

Prijs en beschikbaarheid

De Pixel 6a is op 28 juli 2022 uitgekomen en is sinds dien al aardig gedaald qua prijs. Hetzelfde geldt voor de Pixel 6 en Pixel 6 Pro.

Google Pixel 6 prijs: vanaf €393,-

Google Pixel 6 Pro prijs: vanaf €585,-

Google Pixel 6a prijs: vanaf €299,-

Nu is er al een Pixel 7 en een Pixel 7 Pro waardoor de prijzen van de Pixel 6-toestellen flink gedaald zijn in vergelijking tot de adviesprijzen die bijna meer dan €200,- hoger liggen. De prijs van de Pixel 6 ligt nu in de prijsklasse van middensegment smartphones terwijl het een flagship smartphone is.

Als je genoegen neemt met een ouder model zijn de Google Pixel 6-toestellen een koopje.

Google Pixel 6a review in het kort

✔️ Goede prijs/kwaliteit verhouding

✔️ Tensor chip

✔️ Compacte 6,1 inch scherm

✔️ Android besturingssysteem

✔️ Prima camera

❌ 60 Hz verversingssnelheid

❌ Geen koptelefoonaansluiting

❌ Laadt langzaam op en geen oplader in de doos

❌ Kan niet draadloos opladen

Google Pixel 6a review: Conclusie

De a-series van de Google Pixels wordt op de markt gezet als goedkopere alternatief voor de Pixel toestellen. Om dit te kunnen realiseren moeten de a-serie modellen inleveren op bepaalde specificaties. In dit geval levert Google in op de camera, het scherm van 60 Hz en de batterij. De camera levert alsnog wel prima kwaliteit maar het scherm laat je Pixel 6a trager voelen dan hij eigenlijk is. De batterij laad erg langzaam op en is pas volledig opgeladen na ongeveer 2 uur.

Toch krijg je aardig wat premium functies voor een middensegment smartphone denk aan de Tensor chip en de bijbehorende AI en machine learning functies die daarbij horen.

Ben je op zoek naar een stabiele budget smartphone? Dan is de Google Pixel 6a vanaf €299,- zeker een aanrader.

Meest gestelde vragen

Hoeveel kost een Google Pixel 6a?

De Google Pixel 6a is verkrijgbaar vanaf €299,-.

Is de Google Pixel 6a beschikbaar in Nederland?

Ja, de Google Pixel 6a is verkrijgbaar in Nederland. Voorheen moest je de Pixel 6a bestellen in het buitenland maar nu kan je de Google smartphone kopen in Nederland.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden