Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Arvid, 14 juni 2022

Tips voor het opladen van je batterij

Je smartphone gebruik je waarschijnlijk elke dag, en meestal laad je hem dan ook elke dag op. Wil jij het beste uit je telefoon halen? Laad je toestel dan op de juiste manier op. Zo gaat je batterij het langste mee, en voorkom je dat je vroegtijdig een nieuwe batterij nodig hebt. In deze blog geven wij tips om je smartphone, tablet, of smartwatch batterij het beste op te laden.

1. Blijf zoveel mogelijk tussen 30% en 70%

Met oude batterijen was het zo dat je het beste van 0 naar 100 kon opladen, maar moderne smartphone batterijen slijten op deze manier erg snel. Je telefoon volledig opladen naar 100% brengt 10 keer zo veel slijtage toe aan de batterij dan opladen naar 70%. Laad je telefoon dus alleen tot 100% op als het echt moet. Het is dus het beste om je telefoon nooit verder op te laden dan 70%.

Ook lager dan 30% gaan heeft negatieve gevolgen voor je batterij. Het is het beste om je telefoon op te laden vóór dat deze bijna of helemaal leeg is. Zo voorkom je slijtage en verbeter je dus je batterijduur. 

Vergeet je telefoon niet af en toe opnieuw op te starten. Als je je telefoon niet meer gebruikt tot hij helemaal leeg is, vergeet je al snel om je telefoon af en toe opnieuw op te starten. Opnieuw opstarten zorgt voor een verse start en opgeschoond werkgeheugen. 

2. Laad je telefoon kort en vaak op

tips voor het opladen van je batterij - gebruik een draadloze oplader om vaak en kort op te laden

Om je telefoon tussen de 30% en 70% te houden kun je het beste vaker en korter opladen. Zo blijf je netjes in het midden en voorkom je ook dat je telefoon warm wordt door lang opladen, of per ongeluk toch tot 100% oplaad. Het is hierbij verstandig om een snellader  of draadloze oplader te gebruiken. 

Het is dus het beste voor je batterij om kort en vaak op te laden. 

3. Gebruik een snellader

Met een snellader wordt je telefoon iets warmer, maar laadt hij ook sneller op. Een snellader gebruiken is dus niet slecht voor je telefoon. Het is juist heel handig om een snellader te gebruiken zodat je snel weer wat stroom in je batterij kunt stoppen en weer op weg kunt. Zo voorkom je dat je noodgedwongen je telefoon ‘s nachts oplaad vanwege een langzame lader. 

Het maakt ook niet uit of je je originele oplader gebruikt. Zolang je een oplader bij een betrouwbare partij koopt, maakt het niet uit welke oplader je gebruikt. Al onze opladers zijn veilig en zullen je batterij niet beschadigen.

4. Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen

Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat. Dit laatste procentje veroorzaakt de meeste slijtage. Ook is je telefoon vaak na een uur of twee al helemaal vol, dus blijft de batterij urenlang op 100% zitten. 

Het is beter om bijvoorbeeld voordat je naar het werk gaat je telefoon kort aan de snellader te leggen. Zo heb je wel voldoende stroom gedurende de dag en voorkom je de hevige slijtage van ‘s nachts opladen. 

5. Voorkom extreme hitte of extreme kou

tips voor het opladen van je batterij - vermijd kou

Vermijd het gebruiken van je telefoon in hitte of kou. Meestal is de geadviseerde gebruikstemperatuur tussen de 0 en 35 graden celsius. Laat je telefoon dus nooit in de hete zon liggen, en laat hem thuis als het buiten fors aan het vriezen is. 

Merk je dat je telefoon erg warm wordt tijdens het gebruik, bijvoorbeeld tijdens het gamen of bekijken van een video? Om slijtage aan je batterij te voorkomen is het dan beter om je telefoon even neer te leggen. 

6. Gebruik je telefoon niet tijdens het opladen

Probeer je smartphone zo min mogelijk te gebruiken terwijl hij aan de oplader ligt. Door het gebruik warmt de telefoon namelijk op. In combinatie met de warmte die het opladen zelf al veroorzaakt, zal je telefoon erg warm worden. Deze warmte is slecht voor je batterij. Je telefoon opladen terwijl je bijvoorbeeld muziek aan het afspelen bent kan geen kwaad, maar vermijd gamen of video’s kijken terwijl je je telefoon oplaad. 

Door een snellader te gebruiken kun je in korte tijd een boost geven aan je batterij. Zo kun je binnen korte tijd weer je telefoon gebruiken, en is het dus niet nodig om je telefoon te gebruiken tijdens het opladen.

Conclusie

Hoe kun je het beste je batterij opladen?

✔️ Blijf tussen de 30% en 70%
✔️ Laad kort en vaak op
✔️ Gebruik een snellader

❌ Laad niet tot 100% op
❌ Laad nooit de hele nacht op
❌ Gebruik je telefoon niet tijdens het laden

Met deze simpele tips vermijd je slijtage aan je batterij, en kun je langer genieten van je telefoon. Bekijk onze selectie aan opladers, snelladers, en docking stations om je telefoon op te laden. 

Met een kapotte telefoon heb je natuurlijk niets aan een goed werkende batterij. Bescherm daarom je telefoon met onze telefoonhoesjes en screenprotectors. Altijd gratis verzonden. 

Meest gestelde vragen

Wat is een goede batterijconditie?

Apple beschouwt alle batterijen boven de 80% batterijconditie als optimaal. Zit jouw batterijconditie hieronder? Dan is het wellicht tijd om je batterij te vervangen.

Wat is slecht voor je batterij?

Laad nooit op tot 100%, en laad hem op tijd op zodat hij ook niet onder de 30% komt. Gebruik je telefoon niet tijdens het laden. Vermijd extreme hitte en kou.

Is ‘s nachts opladen slecht?

‘s Nachts je telefoon opladen is erg schadelijk. Je telefoon laad altijd tot 100%, wat veel slijtage oplevert, en blijft ook urenlang op 100% zitten met een constante voeding. Laad je telefoon nooit ‘s nachts op. 

Is het gevaarlijk om een oplader in het stopcontact te laten zitten?

Het is beter om je oplader uit het stopcontact te halen als je niet meer aan het opladen bent. De oplader verbruikt namelijk nog een klein beetje energie als hij in het stopcontact blijft zitten. Ook kan een oplader oververhit raken. Hoewel moderne opladers niet oververhit raken als je ze in het stopcontact laat zitten, blijft er altijd een klein risico wat je beter kunt vermijden. 

Is het slecht voor je telefoon om hem te gebruiken tijdens het opladen?

Door je telefoon te gebruiken tijdens het opladen, wordt hij warmer dan normaal. Hierdoor slijt je batterij sneller. Vermijd intensief gebruik terwijl je aan het opladen bent. Merk je dat je telefoon warm wordt? Haal hem dan uit de oplader of stop met het gebruiken van je smartphone.  

Waarom opladen tot 80 %?

Door je telefoon niet verder dan 70% of 80% op te laden, voorkom je slijtage aan je batterij. Opladen tot 100% is tien keer zo schadelijk dan opladen tot 70%. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden