Review Samsung Galaxy Z Flip 3
Pluspunt 1: Het design is verfijnd en versterkt
Eigenlijk lijkt de Samsung Galaxy Z Flip 3 veel op zijn voorganger, de Samsung Galaxy Z Flip. Maar natuurlijk zijn er toch een aantal verschillen, want hij is niet voor niets geïntroduceerd op de markt. Het eerste verschil tussen de toestellen is het scherm aan de buitenzijde van de Samsung Galaxy Z Flip 3, want deze is namelijk zo'n vier keer groter dan het scherm van zijn voorganger. Hierdoor zijn notificaties makkelijker te lezen en widgets en de viewfinder bij het maken van een selfie zijn makkelijker te gebruiken. Daarnaast is het schermpje aanraakgevoelig. Je kunt hiermee sneller een alarm uitstellen of Spotify bedienen.
Een ander verbeterpunt is er één die gelijk ziet. We hebben het over het versterkte scharnier. Met dit scharnier kun je het toestel jaren lang open- en dichtvouwen. Én wat zeker een verbeterpuntje is dat je zeker moet weten, is dat de Samsung Galaxy Z Flip 3 volledig waterdicht is. Dat klinkt zeker als een opluchting, want mocht het toestel een keer nat worden dan doet die het nog steeds.
De Samsung Galaxy z Flip 3 is de tweede Samsung telefoon met een opvouwbaar scherm, maar het toestel wordt wel een blokje in de broekzak. De twee delen van het scherm sluiten niet helemaal op elkaar aan, waardoor er een klein naadje aanwezig is. Openklappen van het nieuwe toestel vergt wel wat inspanning en kan het zijn dat je regelmatig met je vingers over het scherm gaat. Ondanks dat zorgt dit niet voor krassen of beschadigingen, omdat het toestel beschikt over een versterkte screenprotector.
Pluspunt 2: High-end hardware en display
De Samsung Galaxy Z Flip 3 beschikt over een high-end hardware door zijn snelle Snapdragon 888-processor, 8GB werkgeheugen en 128GB/256GB opslagruimte. Je kunt eigenlijk dus alles met het toestel doen, van een zware game spelen tot aan photoshoppen het is allemaal mogelijk. Je kunt snel en direct multitasken, apps starten direct op en alles verloopt ook nog eens soepel. De Galaxy Z Flip 3 beschikt over een amoled-scherm aan de binnenkant van 6,7 inch groot met een resolutie van 2400 bij 1080 pixels. Daarnaast ververst het toestel 120 keer per seconde. Hierdoor kijk je met gemak naar het scherm van de Samsung Galaxy Z Flip 3.
Daarnaast vraag je je misschien af of je de vouw ziet en voelt van de Galaxy Z Flip 3 en het antwoord daarop is ja. Je voelt en ziet hem, maar dit hangt wel ervan af in welk licht je hem plaatst en welke content je bekijkt op je telefoon. Ga je met je hand over de vouw, dan voel je deze zeker maar dit voel je waarschijnlijk niet vaak omdat je of op het onderste of het bovenste scherm bezig bent. We zullen beide gevallen niet als irritant ervaren, omdat het eigenlijk ook zo is bij de Samsung Galaxy Z Flip.
De vingerafdrukscanner vindt je aan de rechterzijde van de Galaxy Z Flip 3. Je favoriete songs kun je draadloos of via de speakers luisteren. Die vindt je aan de onderkant en in de rand aan de bovenkant. Het geluid wat eruit komt is helder en vol, maar het kan nog wel is uit balans klinken. De speakers zijn natuurlijk op twee plaatsen geplaatst en ze staan niet allebei naar voren afgesteld.
Pluspunt 3: Goedkoper prijskaartje
De Samsung Galaxy Z Flip 3 heeft een adviesprijs van 1049 euro en dan denk je misschien wel dat is een aardig prijskaartje, maar ten opzichte van zijn voorganger (1500 euro) is de Z Flip 3 een stuk goedkoper. Met de verbeteringen is de Z Flip 3 misschien eigenlijk wel meer waard dan zijn voorganger, want het schermpje van de Z Flip was beperkter in gebruik, de hardware is verouderd en de camera's waren ook niet optimaal.
De Samsung Galaxy Z Flip 3 kost dus zo'n 450 euro minder en daardoor wordt denk ik voor meer mensen het toestel interessanter. Het is natuurlijk niet realistisch als we denken dat opeens iedereen de Z Flip 3 gaat kopen, omdat die nu iets meer dan 1000 euro kost. Maar er zal waarschijnlijk wel meer animo zijn dan voor zijn voorganger. We merken sowieso dat het gat tussen de prijzen van toestellen en die met de Galaxy Z Flip 3 steeds kleiner wordt. Dus we hebben hoge verwachtingen van de volgende generatie.
Pluspunt 4: Het updaten gaat goed en makkelijk
Het toestel draait op Android 11 met de welbekende One UI-schil van Samsung. Hij is fijn in gebruik, maar bevat alsnog veel onnodige software. Er zijn al verschillende apps van Samsung voor geïnstalleerd, zoals de Bixby-assistent, spraakrecorder en de eigen notitie-app. Daarnaast zijn er ook apps voor geïnstalleerd van Microsoft, zoals Outlook en One Drive. Dit is onnodig en jammer, want de apps kun je eindstand als je er gebruik van wilt maken toch downloaden in de Playstore.
Maar de One UI is wel fijn in gebruik en daarnaast ook erg overzichtelijk. Je hebt veel instellingen om de Galazy Z Flip 3 te personaliseren en Samsung geeft aan dat er drie Android-updates op gedaan kan worden, dus eigenaren van een Z Flip 3 maken ook Android 12, 13 en 14 mee op het toestel. Ook de beveiligingsupdates gaan 4 jaar mee en hierdoor behoort Samsung tot de top van de Android-updates.
Minpunt 1: De camera's leveren in tegenstelling tot de prijs wat je moet betalen te weinig
De Galaxy Z Flip 3 heeft drie camera's, namelijk de 10 megapixel-selfiecamera en twee lenzen van 12 megapixel. De frontcamera is naast je selfiecamera ook de camera die je gebruikt als je videobelt. De kwaliteit is prima, maar niet geweldig wat je wel zou denken bij zo'n prijskaartje. De twee camera's kun je ook gebruiken voor selfies als je de telefoon dicht hebt geklapt.
De telefoon beschikt over een hoofdcamera en een groothoeklens, die beiden prima kiekjes maken ook in donker-lichtomstandigheden. Maar wat we met dit minpuntje eigenlijk bedoelen is dat de kwaliteit niet hetzelfde is als die van de Galaxy S21 Plus bijvoorbeeld. Die kost evenveel als de Galaxy Z Flip 3, maar even betere camera's. Je schiet met de Galaxy Z Flip 3 goede kiekjes voor WhatsApp en Facebook, maar de kwaliteit is wel minder dan de van de S21 Plus.
Minpunt 2: Opladen gaat langzaam
De accu van de Galaxy Z Flip 3 heeft een capaciteit van 300 mAh en eerlijk gezegd is dat nog best weinig, aangezien het nieuwe Samsung toestel een groot scherm en een high-end hardware heeft. Als je het scherm intensief op een dag gebruikt moet hij na vijf uur in de oplader. Het is dus belangrijk om hem elke dag op te laden, anders kan je niet elke dag er gebruik van maken. En zag nou eerlijk, wie kan er nu tegenwoordig nog een dag zonder telefoon? Toen afgelopen maandag WhatsApp, Instagram en Facebook in de avond eruit lag, was iedereen van slag haha. Dus een dag zonder telefoon, dat kan al helemaal niet.
De Galaxy Z Flip 3 kun je ook draadloos opladen, maar dit gaat niet snel. Hij wordt namelijk langzaam bijgevuld, maar dit is tevens ook als je het toestel aan de oplader met kabel legt. Eigenlijk is dat niet meer van deze tijd, want tegenwoordig kunnen nu bijna alle telefoons snellladen en laden ook snel met draadloos opladen. Én zeker bij een toestel van deze prijsklasse is dat eigenlijk een no-go. En dan is het nog een minpuntje dat er geen oplader in de verpakking zit, deze moet je dus los kopen.
Kortom..
Door Samsung worden opvouwbare telefoons weer een trend. Ten opzichte van zijn voorganger is de Galaxy Z Flip 3 zeker weten verbetert, de hardware behoort tot de top en het scherm is prachtig waarop alles goed te lezen en te zien is. Dat je je toestel kunt vouwen, blijft daarnaast ook zeker een geweldige feature. Daarnaast is het toestel goedkoper dan zijn voorganger en door de komst van dit soort toestellen, zullen steeds meer mensen ermee gaan lopen en ga je het dus ook steeds meer zien zoals jaren geleden het een hype was.