Alles wat je moet weten over de Apple AirTag
Hoe werkt een Apple AirTag?
Het nieuwe Apple accessoire zendt een beveiligd Bluetooth-signaal uit, dat vervolgens weer wordt opgepikt door het ‘Zoek-mijn’-netwerk. Vervolgens wordt de locatie verstuurd naar iCloud en dan zie je op de ‘Zoek-mijn’-app weer wat de locatie is. Dit proces is anoniem en ook versleuteld om je privacy te beschermen.
Ben je je sleutels kwijt en heb je een AirTag bevestigd aan de sleutelbos, dan kun je via de ‘Zoek-mijn’-app aangeven dat je hem kwijt bent. Vervolgens start jouw iPhone de zoektocht naar jouw sleutels door een geluid te laten afspelen, zodat je naar de juiste plek wordt geleid waar jouw sleutelbos ligt. Heb je jouw sleutels aan de andere kant van Nederland laten liggen, dan kun je hem als verloren aangeven via de app. Je krijgt vervolgens automatisch een melding, zodra de AirTag wordt gedetecteerd door een device in het netwerk. Hij is namelijk uitgerust op een NFC-chip, waardoor degene die jouw sleutelbos vindt jouw contactgegevens kan zien.
Dat voelt zeker als een opluchting? Wat de AirTag ook nog zo uniek maakt, is dat hij contact maakt met alle devices die gebruikmaken van ‘Zoek mijn’. Dus niet alleen jouw netwerk, maar alle iPhones, iPads en MacBooks kunnen jou helpen om je sleutelbos te vinden.
Wat is het verschil tussen de Apple AirTag en andere smart trackers?
De AirTag is anders dan andere smart trackers. Hij kan jouw kwijtgeraakte spullen namelijk aan de andere kant van het land vinden. Daarentegen kan een Tile Pro dit niet, want die kan spullen vinden op een maximale afstand van 120 meter. Ben je dus je sleutels kwijtgeraakt op Rotterdam Centraal, maar woon je in Gouda, dan heb je dus niets aan de Tile Pro. De Apple AirTag is gekoppeld door Bluetooth en daardoor kan jij je sleutelbos over de hele wereld vinden.
Blijven je gegevens wel privé met een Apple AirTag?
Helaas werkt het niet als je bij iemand stiekem een AirTag in haar of zijn tas stopt om te kijken waar diegene uithangt. Diegene krijgt namelijk een melding als er een onbekende AirTag in haar of zijn tas zit. Het stiekeme plannetje werkt dus niet. Het nieuwe Apple accessoire is ontworpen om stiekem mensen te volgen te ontmoedigen. Als iemand dus een AirTag in jouw tas stopt, krijg jij automatisch een melding op jouw iPhone dat je een onbekende AirTag in je tas hebt. Heb je hem na een tijdje nog niet gevonden, dan gaat de smart tracker een geluid horen.
Je bent ook de enige die kan zien waar jouw Apple AirTag zich bevindt. De gegevens van jouw locatie of geschiedenis worden niet bewaard en devices van jouw locatie die het accessoire doorgeven blijven anoniem. Jouw locatiegegevens zijn versleuteld. Apple is dus ook niet op de hoogte over jouw locatie van je AirTag of de identiteit van jouw decives.
Kortom…
De prijs van de smart tracker is best hoog. Ook omdat je er nog een hoesje voor moet kopen om hem te kunnen bevestigen aan je tas of sleutelbos. Maar je krijgt er wel een fantastisch apparaatje voor terug. De Apple AirTag is waterbestendig en werkt op een knoopcelbatterij, die pas na een jaar moet worden vervangen door jou. En eerlijk is eerlijk, hoe fijn is het als je jouw kwijtgeraakte spullen elke keer kan terugvinden zonder er eeuwig naar te zoeken? Én jouw spullen ook nog eens over de hele wereld kunt vinden. Dan is het toch die 35 euro wel waard vinden wij!